Версія для друку
П'ятниця, 24 квітня 2020 15:32

Гірчить Чорнобиль крізь роки...

26 квітня 2020 року виповнюється 34 роки з дня Чорнобильської катастрофи, яка призвела до непоправних наслідків. За екологічними даними аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено три четверті території Європи.

Пройшли роки, але ми повинні пам’ятати ці страшні дні і цифри…
Чорнобильська катастрофа в цифрах і датах:

  1. 1977 року запустили перший блок Чорнобильської АЕС.
  2. 2 роки пропрацював четвертий енергоблок – на повну потужність його запустили 1984 року. Це був «наймолодший» і найсучасніший реактор. 2 дні світ нічого не знав про вибух. 30 співробітників АЕС загинули внаслідок вибуху, або гострої променевої хвороби протягом кількох місяців з моменту аварії.
  3. 500 тисяч людей померли від радіації, за оцінками незалежних експертів. 90784 особи було евакуйовано з 81-го населеного пункту України до кінця літа 1986 року.
  4. Понад 600 тисяч осіб стали ліквідаторами аварії.
  5. 2293 українських міст і селищ із населенням приблизно 2,6 мільйона людей забруднено радіоактивними нуклідами.
  6. 200 тисяч квадратних метрів – на таку територію поширилася дія радіації. Із них 52 тисячі квадратних метрів – сільськогосподарські землі.
  7. 11 тонн ядерного палива було викинуто в атмосферу внаслідок аварії на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС.

Втім, Чорнобиль не минув. Він промовисто нагадує про себе щодня численними проблемами в різних сферах суспільства, у долі мільйонів людей, житті кожного з нас. Ядерний розпад має свою, добре відому науці пролонгованість в часі й просторі, а готових програм щодо подолання наслідків подібних катастроф не існує.

Тож треба пам'ятати: майбутнє підкоряється людині тоді, коли вона здатна глибоко і всебічно осмислювати минуле і, максимально мобілізуючи творчий потенціал, вміти отримувати уроки з допущених помилок і прорахунків, шукати нових засобів вирішення завдань.

Відділ управління персоналом, організаційної роботи, юридичного забезпечення та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 4207

Галерея зображень