Версія для друку
Середа, 01 вересня 2021 12:55

Райдержадміністрація виступатиме посередником у впровадження в районі урядової реформи справедливої трансформації вугільних регіонів

1 вересня перший заступник голови райдержадміністрації Віктор Сапожніков провів робочу  нараду з підготовки до впровадження у районі державної програми «Справедлива трансформація» (Just Transition) – моделі розвитку регіону, що передбачає гідне життя та чесний заробіток усім працівникам та спільнотам, на яких вплине процес відмови від викопного палива (ліквідація виробничих потужностей, вугледобувних підприємств тощо).

Серед областей, де буде реалізований цей амбітний план Кабінету Міністрів, – Донеччина, Луганщина, Львівщина та Волинь, де досі зберігається вугільна промисловість. Як стало відомо, уряд планує ліквідувати неприбуткові вугільні шахти за період з нинішнього до 2030 року. Цей процес прискорюється, бо Україна долучилася до боротьби зі зміною клімату, ратифікувавши у 2016 році Паризьку угоду. Щоб стримати глобальне потепління на рівні 1,5‒2°C, Угода передбачає зменшення викидів парникових газів. А це неможливо без відмови від використання викопного палива, зокрема вугілля.

Втім, розуміють у Кабміні, як тільки це станеться, виникнуть проблеми працевлаштування, перекваліфікації звільнених працівників та загалом постане питання майбутнього шахтарських міст. Тому фахівці виступають за налагодження конструктивного діалогу між органами державної влади, органами місцевого самоврядування та місцевим населенням шахтарських регіонів. Спільно вони мають вирішити питання реконверсії вугільних територій, залучення інвестицій для підтримки нових видів економічної діяльності, що прийдуть на заміну промисловості на викопному паливі, питання працевлаштування та перекваліфікації звільнених працівників, тощо.

Контактною особою, яка співпрацюватиме з Мінрегіонбудом у цьому напрямку буде перший заступник голови РДА Віктор Сапожніков, а першими кроками має стати напрацювання райдержадміністрацією пропозицій щодо внесення змін до чинної нормативно-правової бази, створення профілів громад, де нині працюють вугільні копальні, в тому числі, детальний аналіз впливу роботи цих підприємств на місцеві бюджети. Як зазначив Віктор Борисович, необхідно опрацювати матеріали по трьох громадах району: Поромівській, де функціонує відразу дві шахти, Литовезьткій, де діє одна копальня, та Нововолинській, де зареєстровані ДП «Волиньвугілля» та фірма з транспортних перевезень вугілля. Та, як зазначив посадовець, у місті Нововолинську найменш критична ситуація, адже протягом попередніх років там створено близько 40 промислових підприємств, що дозволило створити чимало робочих місць, а от сільські громади більше потерпатимуть від закриття вугільної галузі.

Отож, вже у понеділок пропозиції органу виконавчої влади буде надано до Міністерства регіонального будівництва України, а поетапне впровадження реформи справедливої трансформації у районі відбуватиметься наступні 10 років.

Переглядів 4514

Галерея зображень