Версія для друку
Субота, 15 травня 2021 15:05

День Європи в Україні

Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

 Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

У 1997-1998 роках до святкування Дня Європи залучилися держави-кандидати на вступ до ЄС. У цих країнах святкування набуло певного політичного забарвлення і було спрямоване на формування громадської думки стосовно підтримки вступу до Євросоюзу.

Щорічне відзначення Дня Європи в нашій державі започатковано Указом Президента України від 19 квітня 2003 р. № 339 «Про день Європи».   Для нас це особливий день, адже під час Революції Гідності, український народ довів, що Україна - незалежна європейська держава. Повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини, у тому числі представників національних меншин – це базові цінності, якими керується не лише Європейський Союз, а й активно реалізує Україна.

Це свято у черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України – вона починається у серці кожного українця. День Європи є ще однією чудовою нагодою для українців нагадати іншим і підтвердити, що українці – європейська нація.

Відділ регіонального розвитку райдержадміністрації

Переглядів 4063