Версія для друку
Середа, 05 травня 2021 15:31

Держпродспоживслужба нагадує про формування державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на 2021 рік

Відділ контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області нагадує, що фізичні особи-підприємці та юридичні особи, що мають наміри виробляти насіння і садивний матеріал у 2021 році з метою подальшої реалізації, повинні подати заяви щодо їх включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва (далі - Державний реєстр), при умові додержання майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

Нагадуємо, що  включення до Державного реєстру регулюється статтею 12 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» і проводиться відповідно до «Порядку ведення Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва» затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 882. Ознайомитися з цією Постановою ви можете за посиланням: https://cutt.ly/wk9KNNt.

Заява може бути подана у письмовій та/або електронній формі. У письмовій формі заява подається особисто або надсилається поштовим відправленням за адресою: 01001, Україна, м. Київ, вул. Хрещатик, 24, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. В електронній формі подається на електронну скриньку: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Крім відомостей про юридичну чи фізичну особу у Заяві зазначається:

  • наявність у штатному розписі спеціаліста відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва або наявність відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва безпосередньо у фізичної особи - підприємця;
  • наявність матеріально-технічної бази, необхідної для провадження господарської діяльності у сфері насінництва та/або розсадництва;
  • ботанічний таксон (назва культури), назва сорту, категорія (генерація) та кількість (обсяг) насіння, садивного матеріалу, включеного до виробничої програми;
  • номер та дата видачі документа, на підставі якого фізичною особою - підприємцем або юридичною особою набуто право на використання сорту.

Форма заяви затверджена наказом Міністерства аграрної політики України від 13.06.2016 №198 «Про затвердження форм заяв, які подаються для включення заявника до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва та для внесення змін до відомостей, які містить такий реєстр». Ознайомитися з цим Наказом ви можете за посиланням: https://cutt.ly/pk91q2J.

Рішення про включення фізичної особи - підприємця або юридичної особи до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва або про відмову у включенні до цього реєстру приймається Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви.

Копія рішення вручається (направляється) фізичній особі - підприємцю або юридичній особі не пізніше наступного робочого дня після його прийняття. Вручення (направлення) копії рішення здійснюється в будь-який спосіб, що забезпечує наявність доказів здійснення такого вручення (направлення).

Тому, формуючи Заяву, варто врахувати:

  • якщо ви не є власником патенту на сорт, обов’язково укладіть ліцензійну угоду з володільцем патенту, або підтримувачем сорту. В ліцензійній угоді обов’язково вказується:
  • номер угоди та коли була укладена;
  • культура, сорт (гібрид), категорія або генерація на яку надається право вирощування та реалізації насіння;
  • гранична кількість насіння та садивного матеріалу яку можна реалізувати суб’єкту насінництва та розсадництва (в основному оформляється додатком до ліцензійної угоди);
  • для вирощування гібридів вимагайте щоб обов’язково включили до ліцензійної угоди пункт про співвідношення чоловічих і жіночих рослин, визначене власником майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту, оскільки під час проведення польового оцінювання ця інформація буде вимагатись агрономом-інспектором;
  • термін дії ліцензійної угоди.
  • Придбана партія насіння, яка буде використана для подальшого вирощування з метою реалізації повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, сертифікатом, що засвідчує його посівні якості, супровідними документами (атестат на насіння – для категорій добазове, базове насіння, свідоцтво на насіння – для категорії сертифіковане, свідоцтво на гібридне насіння – для гібридів першого покоління).

Головний спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 4371