20 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>До уваги суб’єктів господарювання в сфері насінництва та розсадництва!
    Четвер, 20 серпня 2020 12:53

    До уваги суб’єктів господарювання в сфері насінництва та розсадництва!

    Згідно із Законом України «Про насіння і садивний матеріал» система насінництва в Україні складається з ланок оригінального, елітного й репродукційного насінництва.

    Відповідно до цього насіння сільськогосподарських культур поділяється на оригінальне /добазове/, елітне /базове/, репродукційне (для гібридів – гібридне) /сертифіковане насіння/.

    Кількість генерацій репродукційного насіння залежить від особливостей культури та потреби і обмежується в установленому порядку. Використання репродукційного насіння нижче встановленої генерації заборонене, за виключенням форс-мажорних обставин (загибель насінницьких посівів від вимерзання, посухи).

    Сорти, не занесені до "Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні"  вирощувати для реалізації та поширювати в Україні забороняється. Право на виробництво та реалізацію насіння мають суб'єкти насінництва, які пройшли атестацію на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу відповідних категорій  та внесені до Державного реєстру виробників насіння і садивного матеріалу.

    Внутрішньогосподарський контроль в насінництві здійснюється безпосередньо суб’єктами насінництва. Основне завдання внутрішньогосподарського контролю – повне дотримання правил насінництва на всіх його етапах.

    Одним з важливих етапів державного контролю в насінництві є інспектування, польове оцінювання  насінницьких посівів. Основна мета польового оцінювання – визначити придатність сортових і гібридних посівів для використання на насіннєві цілі. Для цього оцінюють сортові якості посівів сільськогосподарських культур та якість робіт на ділянках гібридизації

    Посівні якості насіння сільськогосподарських культур характеризуються чистотою, вмістом домішок культурних рослин і бур'янів, схожістю (життєздатністю), вологістю, масою 1000 насінин, зараженістю шкідливою мікрофлорою, пошкодження шкідниками. За результатами визначення посівних якостей насіння та на підставі документів про сортову відповідність згідно з ДСТУ 4138-2002 "Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості"  та ДСТУ 2240-93 "Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості. Технічні умови" видається Сертифікат, що засвідчує посівні якості насіння  (для партій насіння, призначених для реалізації); термін дії якого встановлюється відповідно ДСТУ 2240-93.

    Партії оригінального та елітного насіння при реалізації супроводжуються "Атестатом на насіння" (форма 216), а репродукційного насіння – "Свідоцтвом на насіння" (форма 215). Вони виписуються виробником на бланках встановленої форми на основі Сертифікатів на посівні та сортові якості насіння. Супроводжувальні сортові документи виписуються агрономом, підписуються керівником і скріплюються печаткою господарства-виробника насіння. Всі графи документа повинні бути заповненими. За невідповідність супроводжувальних документів встановленим вимогам або підміну партій керівник господарства та винні несуть особисту відповідальність згідно з чинним законодавством.      

    Головний  спеціаліст відділу контролю в насінництві та розсадництві Управління фітосанітарної безпеки Головного Управління Держпродспоживслужби у Волинській області Оксана Кігічак

    Переглядів 4468
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua