Версія для друку
Понеділок, 02 квітня 2018 16:40

Не допустити поширення кору допоможе вакцинація

Сьогодні, 2 квітня 2018 року, голова райдержадміністрації Наталія Василець, голови ОТГ, головний лікар ЦПСМД Катерина Чубок, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Оксана Бігун та завідувач Володимир-Волинського міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» Валерій Оніщук взяли участь у відеоселекторній нараді, яку провела заступник голови обласної державної адміністрації Світлана Мишковець щодо недопущення епідемії кору на Волині.

Варто зауважити, що спалах кору у регіоні зафіксували наприкінці минулого тижня у Турійському та Володимир-Волинському районах, тож уже в суботу, 31 березня 2018 року, у Володимирі-Волинському відбулася екстрена нарада, де було напрацьовано план дій щодо запобігання поширенню хвороби.

Сьогодні ж присутні ще раз детально обговорили усі запобіжні заходи.

За інформацією Володимир-Волинського ТМО, станом на 2 квітня виявлено та зареєстровано 13 хворих з підозрою на кір, із них 11 є жителями міста та 2 – жителі району. Дев'ятеро із них госпіталізовано, ще четверо отримують амбулаторне лікування.

За словами головного лікаря ЦПСМД Катерини Чубок, з 30 березня працює робоча група з оперативного реагування на розповсюдження кору та організації підготовки та проведення додаткових заходів з імунізації населення проти кору, куди входить 12 осіб.

- На виконання Плану заходів перепрофільовано 15 ліжок дермато-венерологічного відділення під інфекційні, де проводиться госпіталізація хворих на інфекційну патологію, окрім кору, - зазначила Катерина Василівна. – Всі хворі з підозрою на кір госпіталізуються на ліжка інфекційного відділення ЦРЛ ( 25 ліжок), яке доукомплектовано додатковими деззасобами, медикаментами, засобами індивідуального захисту. Сімейні лікарі, дільничі терапевти та педіатри проводять поквартирні обходи, оглядаючи контактних осіб.

Також із наданої інформації стало відомо, що згідно плану щеплень на 2017 рік вакцинації підлягало 1518 дітей для проведення додаткових заходів імунізації проти кору, щеплено - 1099, що становить 72,4%.

У 2018 році вакциновано 298 осіб.

У свою чергу, враховуючи складну ситуацію щодо розповсюдження кору, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації видала наказ «Про заходи недопущення розповсюдження інфекційних захворювань», яким затверджено  план заходів щодо попередження поширення інфекційних хвороб у закладах освіти району. Відтак, керівникам навчальних закладів варто забезпечити контроль за виконанням вимог санітарно-епідеміологічних норм та правил, провести відповідну роботу з батьками щодо проведення щеплень дітей, котрі не отримали їх згідно календаря та проводити щоденний облік і аналіз захворюваності на кір.

Валерій Оніщук, завідувач Володимир-Волинського міськміжрайонного відділу ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» також рекомендує провести аналіз щепленості дітей і персоналу проти кору, забезпечити медичний нагляд за контактними особами на період карантину (21 день) та довести до відома батьків про можливість невідвідування ДНЗ протягом карантину дітьми, які не щеплені від цього захворювання.

Підбиваючи підсумки наради, заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець доручила головам усіх районних державних адміністрацій, зокрема й тих, де випадків кору наразі не зафіксовано, вжити випереджувальних заходів, аби уникнути подальшого поширення недуги. Тим паче, на разі канікули, що частково полегшує проведення профілактичних робіт.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

 

Переглядів 3403