Версія для друку
П'ятниця, 30 березня 2018 15:48

"Писанка мальована, з любов'ю дарована":на Володимирщині відбувся майстер-клас із писанкарства

Однією з прадавніх великодніх традицій є виготовлення крашанок і писанок, орнаменти яких донесли до нас відгук уявлень пращурів про природу, небо і землю.

Звичай розписувати писанки у системі народної обрядовості є одним з найдавніших та найбільш яскравих. Навіть у часи занепаду чи заборони національної культури не згасала свічечка генетичної пам'яті українців, які стійко дотримувались традиції. Упродовж століть, цей звичай переріс у прекрасне народне мистецтво, що стало культурним набутком української нації.

Відтак, сьогодні, 30 березня 2018 року, у фойє районного будинку культури відбувся майстер-клас із писанкарства «Писанка мальована, з любов’ю дарована», організований відділом культури та туризму й відділом освіти, молоді та спорту райдержадміністрації.

Своїми знаннями та вмінням писати великодню писанку з присутніми ділилися майстриня із села Амбуків Любов Франчук, викладач педагогічного коледжу імені А. Ю. Кримського Валентина Залуніна, вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Березовичі Оксана Шпига, керівники гуртків районного Будинку школяра Валентина Серпухова, Галина Аверкієва (вчитель ЗОШ І-ІІІ ст. с. Суходоли) та Олена Смаль та працівники територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) райдержадміністрації Інна Сік орська та Альона Пальонка.

Відвідувачі майстер-класу мали можливість безпосередньо долучитися до українських національних традицій, дізнатися про історію писанки, її символіку та регіональні особливості писанкового розпису, техніку виконання  і  застосувати отриманні знання на практиці.

Зокрема, Валентина Залуніна розповіла присутнім про зміст закодованих символів й особливості розпису великодньої писанки

- Писанкарство є одним із найцінніших різновидів українського декоративного розпису і старовинне мистецтво наших предків, - зазначила Валентина Володимирівна. -  У давнину писанка була оберегом, мала обрядове та магічне значення. Сьогодні вивчення писанкарства є важливим елементом для збереження наших коренів, нашого духовного спадку. Відродження стародавніх форм українського народного розпису, в якому пращури втілювали свої прагнення та віру.

Але головне, задля чого завітали відвідувачі на майстер-клас, це оволодіння практичними навичками розпису великодніх яєць. Для кожного майстра було підготовлене особисте робоче місце і все, що потрібно для роботи: яйце, віск, писачок, свічка, фарби та вже розмальовані писанки для зразка. Багато хто вперше спробував себе у цій справі.

- Для кожного тут присутнього, як ми бачимо, здебільшого це діти, цей майстер-клас дав можливість сповна відчути наближення Великодніх свят та поринути у світ давніх традицій нашого народу, - поділився враженнями від побаченого керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк. - Кожна дитина отримала не лише можливість власноруч розписати писанку, а й масу позитивних емоцій, адже коли береш у руки писанку – сам робишся кращим і  добрішим.

Музично-хореографічну композицію гостям дійства представили вихованці хореографічного гуртка будинку культури с. Березовичі та учні місцевої школи.

Також усі охочі мали змогу переглянути виставку великодніх композицій, яку підготували заклади освіти та культури району й об’єднаних територіальних громад.

Кожен учасник майстер-класу по завершенню тримав у своїх руках власне творіння – писанку і щиро вірив, що вона принесе родині взаєморозуміння, щедрість, чистоту почуттів, здоров'я і благополуччя.

- Надзвичайно важливо зберігати народні традиції, - підсумовує захід начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Оксана Бігун. - Адже звичаї, передані батьками – несуть у собі духовну цінність, вчать дітей добру та повазі до історії своєї рідної землі. І сьогодні ми з особливим трепетом і позитивними помислами виготовили яскраві та унікальні писаночки, які вже зовсім скоро прикрасять наші великодні кошики та святкові столи.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації.

Переглядів 4279