Версія для друку
Понеділок, 26 березня 2018 11:39

Чому для підписання декларації бланки не потрібні

З другого квітня розпочинається національна кампанія з підписання декларацій українців зі своїми лікарями. Ми знаємо, що у вас є багато запитань щодо вибору сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів та процедури підписання. Куди приходити, чи потрібно попередньо записуватися на візит, які документи взяти з собою, до кого звертатися в лікарні - розповідаємо.

- Який медзаклад я можу обрати?

Ви вільні у його виборі, незалежно від місця реєстрації чи проживання. Головне переконатися у трьох речах:

  1. Це має бути заклад первинної медичної допомоги.
    2. Там має працювати сімейний лікар, терапевт або педіатр, в якого ви хочете обслуговуватися.
    3. Заклад має бути підключений до електронної системи охорони здоров’я. Адже тільки заклади, які під'єдналися до системи "Електронне здоров'я" можуть забезпечити підписання декларацій з пацієнтами.

Частина медзакладів вже долучилися до системи, деякі ще в процесі підключення. Чи вже встиг підключитися медзаклад, який підходить вам, уточніть в реєстратурі. Крім того, з квітня ви можете про це дізнатися завдяки спеціальній позначці - https://goo.gl/8f7dy4

- Коли будуть бланки декларацій у мого лікаря?

Для підписання декларації бланки не потрібні: уповноважена особа медзакладу (у різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар) вносить дані в електронну систему. Після цього уповноважена особа роздруковує із системи примірники декларації, а пацієнт їх перевіряє і підписує. Уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я».

- Що мені потрібно буде робити самостійно?

Обрати лікарню та лікаря та прийти до медзакладу з документами. З усім іншим вам допоможуть працівники медзакладу.

- Які документи потрібно взяти?

Щоб підписати декларацію, вам потрібно мати паспорт, податковий номер і мобільний телефон. Якщо ви плануєте підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем для своєї дитини, то вам також знадобиться свідоцтво про народження дитини.

- Чи потрібно попередньо записуватися на підписання декларації?

Попередній запис не потрібен. Підписати декларацію можна під час звичайного візиту до лікаря. Якщо ще не обрали лікаря - приходьте до бажаного медзакладу і скажіть в реєстратурі, що хочете підписати декларацію з одним із їхніх сімейних лікарів, терапевтів або педіатрів.

Міністерство охорони здоров'я України

Переглядів 4441