Версія для друку
П'ятниця, 23 березня 2018 15:56

Про сільськогосподарський обслуговуючий кооператив говорили із аграріями району

Сьогодні, 23 березня 2018 року, у залі засідань райдержадміністрації відбувся інформаційний семінар на тему «Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив: можливості, перспективи розвитку малих та середніх виробників», який відвідали голови фермерських та особистих селянських господарств, приватні підприємці району, які займаються вирощуванням картоплі, овочів, фруктів, в тому числі ягід та зацікавлені у створенні сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

Захід відбувся у рамках Проекту «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації", згідно Програми територіальної співпраці країн Східного партнерства Білорусь-У країна.

Із вітальним словом до присутніх звернулися керівник апарату райдержадміністрації Сергій Романюк та начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Юрій Кравчук.

- Переконаний, що в цій залі зібралися люди, які зацікавлені у тому, щоб їхні території розвивалися. Адже сьогодні в Україні аграрний бізнес набирає обертів, і чільне місце відводиться саме виробленню сільськогосподарської продукції. Тому цей семінар дасть можливість почерпнути нову для вас інформацію та ознайомитися із європейською практикою господарювання, - зазначив Сергій Йосипович.

Модератор Проекту Наталія Козак проінформувала присутніх щодо основних аспектів проекту «Ключ до успіху». Зокрема, вона зазначила, що партнерами проекту є аплікат-громадська організація «Волинська обласна дорадча служба», департамент аграрної політики Волинської облдержадміністрації та місцевий фонд «Центр сільського розвитку і підприємництва Столінського району» (Республіка Білорусь).

- Головне завдання Проекту – це допомогти малим і середнім сільгоспвиробникам підвищити рентабельність їх господарств за рахунок створення доданої вартості. Це сортування, мийка, пакування, замороження та переробка, - зазначила Наталія Богданівна. – Створення товарних партій продукції, розробки бренду і реалізації продукції під цим трендом.

Потому, учасники заходу говорили про обласну та державну програми підтримки фермерських та особистих селянських господарств, процес організації кооперативу, внутрішні економічні відносини в кооперативі, управління обслуговуючим кооперативом, бізнес-планування у ньому та про технології вирощування овочів і ягід.

Підсумовуючи усе сказане, координатори Проекту «Ключ до успіху» висловили переконання, що саме створення кооперацій дасть змогу наблизитися до європейських стандартів і практик в агросфері.

Варто зауважити, що суть кооперації полягає в об’єднанні одноосібних селянських господарів задля спільного виготовлення продукції, зберігання, переробки та реалізації у великих партіях.

Довідково:

Із 1 грудня 2017 року у Волинській області розпочав роботу Проект «Ключ до успіху. Покращення економічної ситуації в сільській місцевості Волинської області України і Брестської області Республіки Білорусь шляхом розвитку сільськогосподарської кооперації» в рамках Програми територіальної співпраці країн Східного партнерства Білорусь – Україна.

Сільськогосподарський кооператив – це господарська організація, що належить сільгосптоваровиробникам і управляється ними, надаючи своїм членам послуги, які необхідні їм для власних господарств. Не має на меті отримання прибутку для себе, а прагне збільшити прибуток господарств своїх членів.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації.

Переглядів 3948