Версія для друку
Четвер, 15 березня 2018 15:05

Уряд підтримав План реалізації проекту Мін'юсту "Я маю право!" на 2018 рік

У ході чергового засідання члени Кабінету Міністрів підтримали Розпорядження Міністерства юстиції​ «Про затвердження Плану заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту Мін’юсту  «Я МАЮ ПРАВО!».

«Минулого року ми вперше в історії держави дали старт проекту, який має підвищити рівень правової свідомості українців та навчити громадян користуватися їхніми законними правами в будь-яких життєвих ситуаціях. Цей рік Президентом визначено як рік реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Це означає, що він визнаний пріоритетним для держави», - наголосив Міністр юстиції.

Він нагадав, що у 2017 році основними напрямками проекту стали захист прав дітей та жінок, аграріїв та підприємців, протидія корупції у вищих навчальних закладах, порядок вирішення спору та оформлення субсидій.

«Проект «Я МАЮ ПРАВО!» є ключовим для Мін’юсту, адже на нього покладена місія забезпечити українців знаннями про їхні права та навичками ці права захищати. Це та робота, яку мала провадити держава протягом усіх років незалежності. Знання своїх прав – це найкраща зброя проти беззаконня та свавілля чиновників», - наголосив Міністр юстиції Павло Петренко.

До реалізації проекту залучено усі центральні та місцеві органи виконавчої влади, Київська та обласні державні адміністрації, громадські об’єднання та міжнародні організації. Розпорядженням передбачено низку заходів, що проводитимуться по всій Україні з метою підвищення обізнаності громадян про їхні права та механізми захисту.

Зокрема,  Мін’юстом вже зараз реалізується масштабне інформування громадян про гарантовані їм Конституцією та законами України права у різних сферах життя через засоби масової інформації, телефонні «гарячі лінії», зустрічі спеціалістів системи безоплатної правової допомоги та органів юстиції з громадянами в усіх куточках країни.

​Інструментами оперативного реагування на порушення прав громадян також є міжвідомчі правозахисні штаби, які добре зарекомендували себе у 2017 та 2018 роках.

З метою реалізації зазначеного проекту, с​пільно із іншими органами виконавчої влади, громадськими об’єднаннями та міжнародними партнерами,​ Мін’юстом розробляються інформаційні друковані та електронні матеріали, які в доступній та зрозумілій формі пояснюють, як реалізувати та захистити свої права громадянам.

Міністерство юстиції надає всю необхідну методичну та практичну допомогу щодо реалізації правопросвітницьких заходів в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» органам влади та місцевого самоврядування по всій території України.

Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Волинській області

 

Переглядів 3599