Версія для друку
Вівторок, 06 березня 2018 16:47

Українцям видано більше 20 млн рецептів за програмою «Доступні ліки»

Медична галузь країни переживає складні часи: реформи, зміни, нововведення. Тим не менше, уже відчутні перші позитивні зміни. Зокрема, сьогодні, 6 березня 2018 року, під час селекторної наради під головуванням Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка обговорили стан забезпечення Урядової програми «Доступні ліки», напрями її вдосконалення та проведення вакцинації. У віртуальній студії Волинської філії ПАТ «Укртелеком» працювали заступник голови облдержадміністрації Світлана Мишковець та начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

Так, за словами Павла Розенко, урядова програма активно працює та набирає обертів: розширено перелік лікарських препаратів, залучаються нові виробники та аптечні заклади. Для прикладу, у квітні 2017 року, коли стартувала програма, перелік медпрепаратів складався із 157 одиниць, з яких 23 – повністю безкоштовні. Натомість, вже зараз його розширили до 239 найменувань, 37 з яких – безоплатні. За весь період програми видано понад 20 млн рецептів українцям та близько 7 тис. аптек в Україні працює в програмі «Доступні ліки».

– Не лише в районних центрах, а й у невеликих селах та селищах аптечні заклади залучаються до участь в цій програмі. Навіть там є можливість отримати доступні ліки. Але ми й надалі повинні працювати над тим, аби географія аптечних закладів розширювалася і доступність програми для людей покращувалася, – відзначив Павло Валерійович.

Відтак, Віце-прем’єр-міністр України доручив представникам органів місцевої влади розробити механізми розповсюдження урядової програми «Доступні ліки» до найвіддаленіших населених пунктів країни.

– Ми в повному обсязі відшкодовуємо ті кошти, які необхідні для розрахунків з аптечними закладами для ефективної реалізації програми «Доступні ліки». Жодних затримок по розрахунках з аптеками у нас немає і не буде. Всі необхідні кошти, а це біля 1 мільярда гривень, на виконання цієї програми у Державному бюджеті Урядом забезпечені, – додав Павло Розенко.

Окрім того, виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун наголосила на особистій відповідальності голів облдержадміністрацій щодо успішної реалізації урядової програми на місцях та розповіла про можливість перерозподілу виділених коштів у районах на сесії обласних рад.

Що ж стосується вакцинації населення, то, за даними експертів, у 2017 році вдвічі збільшився відповідний показник. В першу чергу, це стосується дітей від народження до 6 років. Наразі всі області країни забезпечені вакциною проти кору, краснухи та паротиту. До слова, Волинь отримала свою партію вакцини ще 2 березня. Тож чиновники вкотре наголошують на необхідності проведення роз’яснювальної роботи серед населення щодо важливості та необхідності проведення вакцинації.

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 3947