Версія для друку
П'ятниця, 16 лютого 2018 16:38

Координацію роботи щодо захисту прав дітей в рамках проекту «Я маю право» обговорили під час семінару

Сьогодні, 16 лютого 2018 року, на базі Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведено семінар для суб’єктів із соціальної роботи «Координація роботи щодо захисту прав дітей в рамках проекту Міністерства Юстиції України «Я маю право», у якому взяв участь начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Олександр Смоляр.

Під час зустрічі начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної правової допомоги Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової Степан Слащук проінформував присутніх про зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Відтак, він зазначив, що 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.

Із внесеними законодавчими змінами право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

- Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією, які полягають у забезпеченні надання безоплатної правової допомоги постраждалим особам, у тому числі на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб, взаємодії із іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та звітування про результати здійснення повноважень у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, - акцентував увагу Степан Миколайович.

Крім того, згаданими законодавчими змінами розширено категорію дітей як суб’єктів права на БВПД.

Отримати її відтепер можуть не лише діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (як було дотепер), а усі діти.

Також присутніх ознайомили зі змінами законодавства України щодо протидії домашньому насильству та порядку взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми.

 Нагадаємо, безоплатна вторинна правова допомога полягає в отриманні захисту, представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру. Її надають юристи центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, або бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із центрами. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава.

Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб, такі як: діти-сироти, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО), малозабезпечені, люди з інвалідністю, переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи, біженці, та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

Довідково:

У червні цього року Міністерство юстиції України започаткувало загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!». Його мета - підвищення правової свідомості українців та інформування громадян щодо використання та захисту їхніх прав у повсякденному житті.

Для старту проекту на теренах Волинської області у січні 2018-го голова облдержадміністрації Володимир Гунчик підписав розпорядження, у якому затверджено порядок реалізації урядової ініціативи: організація зустрічей із громадськістю, проведення роз’яснювальної роботи, виготовлення інформаційних матеріалів та низка інших заходів.

Відповідне розпорядження затверджене і головою Володимир-Волинської райдержадміністрації Наталією Василець.

Важливих кроком у реалізації національної програми став запуск відповідного веб-сайту http://pravo.minjust.gov.ua/, де кожен українець віднайде необхідну інформацію щодо захисту своїх прав у різних життєвих ситуаціях.

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації.

Переглядів 3904