Версія для друку
Четвер, 18 березня 2021 16:22

Держпродспоживслужба повідомляє: роль стійких сортів у захисті картоплі

Однією з основних причин, що призводить до недобору вражаю та погіршення якісних показників культури, є недооцінка ролі шкоди фітопатогенних нематод, серед яких найбільш шкодочинними і потенційно небезпечними є картопляна цисто-утворююча та бульбова нематоди. Картопляна золотиста цисто-утворююча нематода в Україні зафіксована як карантинний об'єкт.

Втрати урожаю залежать від ступеню зараження грунту, стійкості вирощуваних сортів картоплі й наявності інших захисних заходів і складають 20 – 80 % і більше, бо на уражених рослинах утворюється мало бульб і переважно дрібних. Перші ознаки ураження рослин золотистою картопляною цисто утворюючою нематодом можна спостерігати відразу після появи сходив, які характеризуються помітною затримкою росту та проявляються осередками – вогнищами.

Уражені рослини – кволі та відстають у рості. Стебла та нижні листки жовтіють, а згодом – і весь кущ картоплі. При значному ураженні рослин у них утворюється велика кількість маленьких корінців , що необхідні для отримання поживних речовин та води ( так звана «бородатість « кореневої системи ), на яких виявляються самиці й цисти нематоди. Для одержання високих врожаїв і високоякісної продукції варто використовувати інтегровану систему заходів захисту картоплі від нематодозів. Базовим, найбільш ефективним та екологічно безпечним елементом ії є впровадження у виробництво стійких і толерантних сортів.

Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області

Переглядів 4159