Версія для друку
Неділя, 23 серпня 2020 07:57

День Державного Прапора України

День Державного Прапора України — державне свято України, присвячене одному з її державних символів — Прапору України. Відзначається щорічно 23 серпня з 2004 року.

Державний Прапор України – один з основних символів суверенної держави. Згідно з ч.2 ст.20 чинної Конституції України Державним Прапором України є стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Затвердження синьо-жовтого Державного Прапора України відтворило в собі національну символіку, що має більш як тисячолітню історію та бере початок з Київської Русі, де найпоширенішими державними кольорами були синій, жовтий, червоний, блакитний. Поєднання синього і жовтого кольорів, що символізує чисте небо і хлібний лан, говорить про миролюбність Української держави і має міцне історичне коріння. Прапори синього і жовтого кольорів використовувалися окремими полками і сотнями Війська Запорізького під час Визвольної війни (1648-1654рр.) під проводом Б.Хмельницького. Традиція поєднувати ці кольори була характерна й для гербів тогочасних міст України.

Прапори із синім та жовтим кольорами активно використовувалися в період відзначення та святкування ювілеїв Т.Шевченка в 1911 і 1914 роках. Жовто-синім був перший прапор Української Народної Республіки. В 1917 р. синьо-жовтий прапор був державним символом Західноукраїнської Народної Республіки, а в 1939р. стверджений як державний для Карпатської України. Вперше в новітній історії нашої держави національний прапор України був офіційно піднятий 24 липня 1990 року і розміщений перед будівлею Київської міськради на Хрещатику поряд з червоно-синім прапором УРСР.  

4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий прапор було піднято у Києві над будинком Верховної Ради України. Однак, тільки 18 вересня 1991 року синьо-жовтий прапор був офіційно узаконений постановою Президії Верховної Ради України. В цьому документі, зокрема, йшлося: «До ухвалення Конституції України дозволити в протокольних заходах використовувати жовто-блакитний прапор». Як державний символ України національний прапор був затверджений постановою Верховної Ради України від 28 січня 1992 року «Про Державний прапор України»,   яким вже офіційно затвердила "прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору…"

Відділ освіти та культури райдержадміністрації

Переглядів 4472