16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Держпродспожив служба інформує: 10 порад до посадки плодових
    Понеділок, 16 вересня 2019 15:47

    Держпродспожив служба інформує: 10 порад до посадки плодових

    Із початком осені в місті будуть проводитись сільськогосподарські  ярмарки, де продаватимуть садивний матеріал. Щоб саджанці приносили вам радість  і в майбутньому хороші врожаї, треба дотримуватись десяти основних порад :

    1.Вибираючи саджанець, слід віддати перевагу тому, в якому коренева система велика, а крона маленька, і в жодному разі не навпаки. Якщо надземна частина (як у триліток) таки вже велика, її вкорочують, приводячи у відповідність до кореневої системи. Якщо цього не зробити, саджанцю буде важко прижитися і рости.

    2. Дворічний саджанець приживається легше, ніж трирічний , а однорічний – легше, ніж дворічний. Закладення зерняткових садів зазвичай здійснюють сформованими дворічними або добре розвиненими однорічними саджанцями. Кісточкові породи садять переважно однорічними. Восени висаджують яблуні, вишню і сливу. Навесні – менш зимостійкі породи і сорти, а також саджанці яблуні та груші на карликових підщепах, оскільки у такого деревця, посадженого восени, може підмерзати коренева система.

    3. Повноцінний дворічний саджанець яблуні, груші, сливи, вишні повинен мати чітко окреслений стовбур і 3-5 півметрових скелетних гілок, спрямованих рівномірно в різні боки. Бажано, щоб гілки були перпендикулярні відносно стовбура або з нахилом від нього більше 45 градусів. Гілки, що відходять під гострим кутом, як правило, слабко прикріплені до стовбура і надалі під вагою плодів часто відламуються.

    4. Перевірте бруньки на верхівках одноліток і гілках дволіток - вони повинні бути добре сформованими, великими, без пошкоджень шкідниками чи хворобами. Такі ж вимоги і до саджанців кущів смородини, агрусу, малини. Бажано, щоб у смородини були добре розвинені нішоподібні мочкуваті корінці і 1-3 пагони надземної частини.

    5. Корінь під час продажу повинен бути захищений земляною бовтанкою або вкритий вологою мішковиною. Річ утім, що коренева система не має захисного шару, що оберігає від висихання. І якщо коріння сухе, завітрене, то це означає, що воно вже мертве.

    Варто звернути увагу і на крону. Якщо на саджанці залишилося листя, то його належить обережно видалити (общипати чи обрізати, але не обривати), не пошкодивши бруньок у пазухах листків. Потрібно оглянути й кору: якщо вона зморщена, то саджанець викопаний давно і встиг висохнути. Можна злегка відщипнути невеликий шматочок кори: у свіжого саджанця оголиться живий, зелений шар. Якщо цей шар коричневий, то саджанець мертвий.

    6. Особливо уважним належить бути, купуючи саджанці вишні й сливи, бо можна отримати кореневу порість невизначеного походження. Сортовою є тільки крона, що розташована вище місця щеплення, а коренева система і коренева порость сортовими не є.

    7. Ідучи по саджанці, обов’язково візьміть плівку, добрий шматок шпагату і змочену мішковину (або добре змочену газету). Купивши, спочатку оберніть коріння вологою мішковиною або газетою, зверху плівкою і добре стягніть шпагатом. Гілки обережно підтягніть до стовбура і теж обв’яжіть.

    8. Незалежно від способу зберігання кореневу систему саджанця опускають в чисту воду за день до посадки, але не раніше і не триваліше за добу, а безпосередньо під час садіння занурюють у земляну, глиняну або глиняно – гнойову бовтанку (1 частина глини, 2 частини коров’яку , 5-7 частин води), щоб не допустити навіть короткочасного підсихання коренів. При посадці коренева шийка повинна бути на 3-5 см вище від поверхні землі. Незалежно від вологості грунту, посаджені деревця потрібно добре і рясно полити.

    9. Обрізують посаджені деревця тільки весною. Осіння процедура сильно знижує їхню зимостійкість.

    10 Якщо посадку не вдалося провести восени, то саджанець зберігають у прикопі або в підвалі у вологому піску, і до посадки беруться вже навесні через 1-2 тижні після підсихання грунту, але так, щоб встигнути до розпускання бруньок.

    Провідний спеціаліст управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області  Тетяна Грушевська

    Переглядів 3465
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua