Версія для друку
Четвер, 25 жовтня 2018 19:37

У райдержадміністрації обговорили питання функціонування спільних бюджетних установ району

На Волині триває процес децентралізації. Найактивнішим, як виявилось, у цьому процесі став наш Володимир-Волинський район.

Зважаючи на те, що 23 грудня цього року відбудуться вибори на території ще двох сільських рад – Березовичівської та Хобултівської – усі населені пункти Володимирщини ввійдуть до складу ОТГ. Тож саме функціонування спільних бюджетних установ району, райдержадміністрації  та районної ради в таких умовах обговорили сьогодні, 25 жовтня 2018 року, на спільній нараді в райдержадміністрації.

До слова, у цій робочій зустрічі взяли участь голова райдержадміністрації Наталія Василець, заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, голова районної ради Роман Гук, директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк, радник з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Уран, юрисконсульт Андрій Погорілий, начальник відділу регіональної політики облдержадміністрації Ірина Лебедюк, голови об’єднаних територіальних громад, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації та працівники апарату районної ради.

Розпочинаючи нараду, очільниця краю Наталія Василець наголосила на актуальності зазначеного питання в рамках реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в результаті  децентралізації.

Своєю чергою, головний фінансист райдержадміністрації Олена Бондарук зазначила, що з 1 січня 2019 року, у зв’язку із повним покриттям району ОТГ, міняється структура районного бюджету в умовах діючого законодавства і буде складатися лише з надходжень від надання послуг Центром надання адміністративних послуг і податків на прибуток підприємств комунальної власності. Тож уже зараз потрібно вирішити, як з нового року працюватимуть установи, що надають суспільні послуги населенню усіх об’єднаних територіальних громад. Відтак, управлінням фінансів райдержадміністрації надано ОТГ детальні розрахунки видатків до проекту районного бюджету на 2019 рік для районного будинку культури, центральної районної бібліотеки, дитячої юнацької спортивної школи та комунальної установи «Володимир-Волинський районний методичний кабінет» Володимир-Волинської районної ради у Волинській області. Є також ряд районних програм та заходів, які у новому році потребуватимуть фінансування.

А ще  відзначила, що  і райрада повинна продовжувати свою роботу, адже виконує повноваження, які надані їй законодавством, представляючи інтереси всіх громад краю в межах адміністративного району.

Підтримав цю думку і заступник голови облдержадміністрації Сергій Кошарук, який розповів, що знівелювавши роль районної ради втрачають всі, адже багато питань, що стосуються роботи РДА та ОТГ лежать в її компетенції.

При цьому, голова райдержадміністрації Наталія Василець закликала голів об’єднаних територіальних громад спільними зусиллями зберегти те, що спільними зусиллями надбали за багато років, адже у перспективі, саме наш район один із тих, що об’єднає навколо себе інші райони.

Зі своєї сторони, Сергій Кошарук висловив сподівання, що сьогоднішня зустріч допоможе почути кожну зі сторін та зрозуміти, як рухатися далі.

- Питання над яким ми зараз працюємо виникло у зв’язку із переходом від однієї моделі системи управління,  і на місцевому рівні, і на державному, до іншої, - зазначив під час розмови Анатолій Пархом'юк. – Тож разом маємо шукати компроміси і механізми виходу з цієї ситуації. Та при прийнятті будь-якого рішення мають бути враховані думки усіх сторін.

Як висновок, голови об’єднаних  територіальних громад схвально відгукнулися на пропозицію співфінансування окремих бюджетних установ району. Та аби детально проаналізувати потреби вирішили зустрітися наступного тижня. 

Відділ з питань внутрішньої політики та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації

Переглядів 3456

Галерея зображень