19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Педагоги області активно переймають досвід у естонців
    Понеділок, 19 лютого 2018 16:51

    Педагоги області активно переймають досвід у естонців

    У 2016 році за ініціативи естонської сторони розпочато співпрацю освітян Волині з Фондом INNOVE (Естонія) в рамках проекту «Обмін естонським досвідом для підтримки розвитку професійної освіти і навчання в Україні – Західноукраїнському регіоні». А сьогодні, 19 лютого 2018 року, під час оперативної наради у голови облдержадміністрації Володимира Гунчика розповіли про перебування делегації Естонської Республіки в області у рамках україно – естонського проекту «Досвід Естонії на допомогу реформам освіти в Україні. Волинська область».

    Так, за словами начальника управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Людмили Плахотної, Естонія має позитивні результати проведення реформи у галузі професійно-технічної освіти і готова ділитися своїм досвідом. Зокрема, в результаті реорганізації мережі закладів естонських ПТО відбулося злиття низки навчальних закладів, на базі яких створено центри професійної підготовки, орієнтовані під конкретних роботодавців,  де учні можуть проходити практику під час навчання – так звана дуальна система. Тож із лютого 2017 розпочав роботу міжнародний проект «Досвід Естонії на підтримку реформам професійної освіти в Україні, Волинська область».

    До слова, пілотують  проект: Міністерство освіти і науки Естонської Республіки спільно з Міністерством освіти і науки України, фінансова підтримка –  через  співробітництво в галузі розвитку та гуманітарної допомоги Міністерством закордонних справ Естонії. Управління проектом здійснює фонд «Innove» (Естонія). Проект діє з 1 жовтня2016 по 30 червня 2018 рр. Мета проекту – підтримка закладів професійної освіти Волинської області та Міністерства освіти і науки України в  розвитку професійної освіти в рамках Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року та цілей розвитку професійної освіти в ЄС.

    – Ціллю проекту є ознайомлення Волинської області з успішним досвідом Естонії при проведенні реформи професійної освіти, щоб підтримати Україну в підготовці кадрів для національної  економіки та інтеграції в ЄС. Для досягнення цілей проекту залучені керівники і викладачі навчальних закладів Естонії, визначені 6 закладів професійно-технічної освіти Волині та заклади-партнери з Естонії. На запрошення Центру міжнародної співпраці цільового закладу «Innove» делегації Волинської області у рамках проекту двічі відвідували Естонію з метою стажування. До складу делегацій входили: керівники та педпрацівники 6 пілотних закладів професійно-технічної освіти області (Луцький центр ПТО, ДПТНЗ «Камінь-Каширське ВПУ», Колківське ВПУ, Торчинський, Любомльський, Старовижівський професійні ліцеї), управління освіти – всього 30 осіб, – зауважила Людмила Володимирівна.

    Слід зазначити, що у рамках навчальних поїздок відвідали естонські заклади-партнери (Валгамааський, Іда-Вірумааський центри професійної освіти, Олустверську школу обслуговування і сільського господарства, Талліннське механічне училище, Талліннську школу обслуговування), які впроваджують нові сучасні методи підготовки фахівців із різноманітних  професій. Учасники проекту ознайомилися з реалізацією модулів у навчальному процесі, відвідували уроки, підприємства, місця практики, вивчали навчальні плани, шкільні програми навчання, організацію навчального процесу як для учнів, так і для дорослого населення, реалізацією державної Стратегії навчання впродовж життя, зустрічались з працівниками Міністерства освіти і науки Естонії, Послом України в Естонії, роботодавцями. За результатами навчання  усі отримали сертифікати.

    Окрім того, головний педагог Волині зазначила, що впродовж роботи проекту проведено ряд навчальних семінарів у Києві та Луцьку, останній проходив із 5 по 9 лютого 2018 року. Зокрема, з метою підвищення рівня обізнаності керівників закладів професійної освіти про керування змінами і плануванням розвитку закладу в обласному центрі естонські колеги зустрілися з представниками пілотних ЗПО. У рамках візиту проведені семінари, під час яких заслуховували SWOT-аналізи роботи навчальних закладів, планування роботи колективів від одного до тридцяти років, окреслювали тематику для майбутніх проектів тощо. Разом із тим, 12 естонських партнерів у період між семінарами працювали в закладах професійно-технічної освіти Волинської області, де зустрілися з колективами закладів для визначення напрямків подальшої співпраці та ефективної роботи, представниками влади, центрів зайнятості, відвідали базові підприємства замовників робітничих кадрів, серед яких ПрАТ «Едельвіка», ПрАТ «Волиньхолдинг», готельно-ресторанний комплекс «Машівський Бір» тощо.

    – Естонські партнери відмітили як позитив створений новий навчально-практичний центр у Луцькому центрі професійно-технічної освіти (швейний профіль), сучасну базу з професії електрогазозварник у «Камінь-Каширському ВПУ» і зацікавились на стажуванні естонських колег на ній. Відмітили позитивні зміни у навчально-матеріальній базі Колківського ВПУ і реагування на ринок праці тощо. Але найголовніше – висока мотивацію наших учнів до навчання, – додала Людмила Плахотна.

    Як результат роботи проекту, педпрацівники 6 пілотних закладів області створили програми із 6 професій, заснованих на модульній основі за методологією, перейнятою у естонських партнерів, що дозволить гнучко реагувати на потреби ринку праці, здійснювати підготовку для різних категорій здобувачів освітніх послуг. Навчання за експериментальними програмами  в профтехзакладах області розпочнеться уже з наступного навчального року. У подальшому напрацьований під час проекту досвід ЗПО Волині буде розповсюджений у закладах професійної (професійно-технічної) освіти інших областей України, визначених новим проектом.

    – Реформа профтехосвіти йде, ми робимо перші кроки і досвід Естонії в цьому питанні дуже важливий. Робити реформу важко, а критикувати легко. Тому залучайте народних депутатів та їх помічників, депутатів обласної ради та представників громадськості, щоб вони були активними учасниками відповідних процесів, – наголосив Володимир Петрович.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 3885
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua