Версія для друку
Вівторок, 23 січня 2018 16:01

Возз’єднання земель під мирним українським небом однозначно відбудеться

У рамках відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років та проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, в Луцьку, 22 січня 2018 року,  провели історично-музичну композицію під назвою «Нас не роз’єднати, як не спинити течії Дніпра». Захід за участю голови обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, першого заступника обласної ради Олександра Пирожика та виконувача обв’язків Луцького міського голови Григорія Пустовіта відбувся у Волинському обласному театрі ляльок.

Насамперед, учасники дійства у супроводі духового оркестру Луцького прикордонного загону виконали гімн України та вшанували хвилиною мовчання пам’ять усіх тих, хто загинув, боронячи нашу державу від ворога та змагаючи за її незалежність. Опісля, преосвященний владика Йосафат поблагословив свято, а Архієрейський хор «Оранта» Луцького Кафедрального Свято-Троїцького Собору виконав кілька духовних пісень.

Упродовж свята усі присутні мали нагоду ознайомитися з текстами заяви Президії Української Національної Ради та універсалу Директорії Української Народної Республіки, котрими урочисто проголосили злуку ЗУНР та УНР в єдину, самостійну, ні від кого незалежну, вільну та суверенну державу українського народу.

Володимир Гунчик, своєю чергою, також звернувся до присутніх на заході, наголосивши, що Соборність – ключова національна ідея, закладена генетично в кожному українцеві. Саме з цієї причини День Соборності є тим державним святом, котре знову й знову декларує цілісність території нашої держави, єдність нації та істинність українських цінностей – жити у вільній, незалежній та соборній країні!

– День Соборності України – вагомий привід нагадати собі і світові, що Крим – це Україна. А на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей неодмінно відновлять українську владу, – підкреслив голова облдержадміністрації. – І возз’єднання земель під мирним українським небом однозначно відбудеться. Ми ж і далі маємо слідувати заповіту пращурів, викладеному у Четвертому Універсалі Української Центральної Ради «непохитно стояти на сторожі добутої волі та прав нашого народу і всіма силами боронити свою долю від усіх ворогів…».

По тому ж, керівник найвищої виконавчої гілки влади в області зачитав Указ Президента України № 11 від 20 січня 2018 року, відповідно до якого за  значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю та з нагоди Дня Соборності України відзначили і Волинян. Відтак, Володимир Петрович вручив орден «За заслуги» ІІІ ступеня Павлу Боснюку – начальнику Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, орден княгині Ольги ІІІ ступеня Надії Бельській – завідувачу Нововолинського дошкільного навчального закладу № 6 Нововолинської міської ради та державну нагороду «Заслужений працівник культури України» Олені Козачук – керівникові зразкового аматорського ансамблю танцю «Волиняночка» комунального закладу «Палац культури міста Луцька».

Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Переглядів 3785