Версія для друку
Понеділок, 04 грудня 2017 15:13

Для організації безкоштовного харчування дітей з районного бюджету у 2017 році виділено 932 201 тис. грн

Харчування населення є глобальною соціально-економічною проблемою. За оцінками експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я, стан здоров'я людини великою мірою залежить від способу життя, у тому числі і від харчування. Нераціональне та незбалансоване харчування є одним з найважливіших факторів ризику виникнення різних захворювань.Основи здоров'я людини закладаються з дитинства. Здоров'я дітей і підлітків постійно продовжує погіршуватися не тільки через екологію, але в основному через фактори, пов'язані з харчуванням. За останніми даними, здоров’я дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% — від генетичних особливостей і на 60% — від збалансованого харчування.

Тож питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу. Адже, сучасне навчання у школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами. Діти, відвідуючи основі заняття, гуртки, секції, факультативи, нерідко проводять у школі по 6-7 годин. Усе це обумовлює підвищену потребу дітей у здоровому, збалансованому харчуванні. 

Відтак, сьогодні, 4 грудня 2017 року,  на оперативній нараді у голови райдержадміністрації начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації Оксана Бігун проінформувала про стан організації харчування в навчальних закладах району.

Зокрема, Оксана Андріївна зазначила, що під постійним контролем відділу освіти  знаходиться раціональний режим харчування, збалансованість раціону, робота щодо покращення матеріально-технічного забезпечення харчоблоків навчальних закладів та системність, плановість проведення контролю за організацією харчування дітей.

- У всіх загальноосвітніх закладах  І-ІІ ст. та І-ІІІ ст. і в НВК с.Білин є затишні шкільні їдальні з наявним технологічним обладнанням та організоване гаряче харчування учнів. Для учнів ЗОШ І ст. організований чай з печивом, - зазначила доповідач. - Для організації безкоштовного харчування з районного бюджету виділено 932 201 тис. грн. Безкоштовним харчуванням забезпечені учні 1-4 класів, учні пільгових категорій (діти-сироти  та позбавлені батьківського піклування, учні з малозабезпечених сімей, діти учасників АТО) , решту школярів харчуються за рахунок коштів батьків.

Середня вартість обіду в загальноосвітніх навчальних закладах  складає 8  грн. Для вихованців дошкільних відділень - 20,00 грн. Шкільний сніданок включає : гарнір з картоплі, круп, котлети або тефтелі, риби смаженої, салату, чаю та хліба.

Також, начальник відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації наголосила, що закупівля продуктів харчування здійснюється через електронну систему «PROZORRO».

Протягом  2017 року для належного функціонування шкільних їдалень здійснено закупівлю обладнання на суму 75000 грн. Придбано витяжки кухонні для шкіл села Суходоли, та Хмелівка, холодильник для ЗОШ с. Овадно, морозильну камеру  та газову плиту в навчальний заклад села Верба. А також водонагрівач у Суходільську школу та електричні м'ясорубки в шкільні їдальні Хобултови, Березович та Микулич.

Відділ організаційної роботи та управління персоналом апарату райдержадміністрації

Переглядів 5603