16 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>На Волині вшанували жертв радянського геноциду проти українців 1932-1933 років
    Понеділок, 27 листопада 2017 07:45

    На Волині вшанували жертв радянського геноциду проти українців 1932-1933 років

    Насильницьке забирання харчів до останньої крихти хліба, заборона виїжджати за межі охопленої голодом частини країни, відмова передати людям, котрі помирали без їжі, зібрані діаспорою в Польщі та інших державах продукти, а відтак – фізичне знищення національно свідомого населення. Саме таку ціну довелося заплатити українцям в 1932-1933 роках за цілком зрозуміле прагнення свободи, незалежності та небажання коритися Московії. У зв’язку з цим, ось уже 19 років поспіль кожної четвертої суботи листопада в незалежній Україні та далеко за її межами згадують усіх жертв того голодомору.

    Волинь щорічно долучається у цей день до тематичних заходів. І 25 листопада 2017 року – не виняток. Тож, сотні мешканців регіону зі жмутиками колосків та калини, у пам’ять про так званий закон «про п’ять колосків», квітами та лампадками зібралися на Театральному майдані Луцька, аби пройти скорботною ходою та вшанувати пам’ять невинно вбитих у 1932-1933 роках.

    Серед учасників заходу – голова обласної державної адміністрації Володимир Гунчик, перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт, представники духовенства та засобів масової інформації.

    Лучани та гості міста пройшли ходою до Замкової площі, зупинившись двічі, аби покласти квіти до відкритого минулоріч пам’ятника християнському милосердю волинян, що на території Хрестовоздвиженської церкви, та пам’ятника жертвам політичних репресій.

    Власне на площі перед замком Любарта Митрополит Луцький та Волинський Михаїл відслужив панахиду за українцями, котрих знищили в результаті спланованого Московською владою геноциду.

    – Ми приходимо на цю площу згадати наших рідних і близьких, які замучені голодом руками та ідеологією радянської влади, – звернувся до присутніх на заході Владика Михаїл. – Сьогодні воістину день пам’яті, який в першу чергу закликає до молитви та висвітлювання правди голодомору. Держава визначила свою позицію законами. Однак, які б закони не приймали, якщо вони не записані в серці, то не будуть виконані.

    Окрім цього священнослужитель закликав громаду пам’ятати про всіх українців, котрих вбили голодом у різних областях України в різні роки, і побажав, аби таке лихо ніколи не повторилися на території нашої незалежної держави з Донбасом та Кримом. По тому ж додав:

    – Милосердний Господь хай укріпляє нас у великій любові до своєї землі, до своєї Батьківщини, аби в черговий раз не дати недругам прийти і нас знищити… пересварити. А також, щоб і ми один одного не знищили голодом, зброєю чи в інший спосіб.

    На завершення скорботного заходу кілька сотень волинян різного віку вшанували пам’ять убитих через штучний голодомор в Україні хвилиною мовчання та виклали за допомогою запалених лампадок хрест, долучившись таким чином до всеукраїнської акції «Запали свічу».

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 4345
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua