18 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>«Ви – дійсно лідери громад!» – Володимир Гунчик керівникам новообраних ОТГ
    Понеділок, 06 листопада 2017 09:51

    «Ви – дійсно лідери громад!» – Володимир Гунчик керівникам новообраних ОТГ

    Об’єднані територіальні громади створено, голів обрано, тож нині – час братися до рутинної, але вкрай необхідної для успішного старту роботи. Саме тому голова облдержадміністрації Володимир Гунчик доручив головам райдержадміністрацій та керівникам профільних структурних підрозділів облдержадміністрації починати активно працювати із ОТГ. До завершення року зосталося лише два місяці, тож за цей час в ОТГ мають сформувати виконавчі структури та напрацювати бюджети. Зрозуміло, що практична допомога знадобиться.

    Світлина від Волинська обласна державна адміністрація.

    Із керівниками виконавчих гілок влади на місцях Володимир Гунчик про діяльність ОТГ й, звісно, самих райдержадміністрацій говорив 3 листопада 2017 року під час п’ятничної підсумкової наради. Націлював на необхідності знайти порозуміння обом сторонам, бо змінювати підходи доведеться не лише колишнім сільським радам, які віднедавна отримали статус ОТГ:

    – У зв’язку з процесом утворення громад різко змінюються функції облдержадміністрації. Фактично залишаються координуючі та контролюючі. Але концептуальні речі, суто державну політику продовжуватиме реалізувати саме виконавча вертикаль. Це – земельні відносини, екологія, інформаційна та внутрішня політики, мобілізаційна готовність, територіальна оборона. Тому структуру та штати потрібно приводити у відповідність до функцій.

    Варто наголосити, що голова облдержадміністрацій в форматі робочої зустрічі вже спілкувався із головами новостворених ОТГ. Зустріч відбулася понеділкового ранку 30 жовтня 2017 року в кабінеті у Володимира Петровича.

    Тож завдання для виконавчої влади – ретельно проаналізувати ситуацію в контексті утворення ОТГ й вже наступного тижня подати пропозиції щодо формування бюджетів на 2018 рік. Завдання непросте, але актуальне. Тож, уже з початку наступного тижня голови райдержадміністрацій спільно з керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації розпочнуть ретельно вивчати, які повноваження передаватимуться, які функції зостануться на цьому етапі та яким чином це «виллється» у головних фінансових документах року.

    Аби й керівництво ОТГ ввійшли в роботу, для них того ж дня на базі Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій організували семінар-навчання. По обіді до центру прибув і Володимир Гунчик, аби адресувати головам ОТГ основний меседж: виконавча влада налаштована допомагати вирішувати проблемні питання.

    – Створення виконавчих структур в ОТГ – надзвичайно важливе завдання, – підкреслив Володимир Петрович. – Ми готові передавати вам повноваження в частині освіти, культури, медицини, соціальних питань. Але потрібно, аби в ОТГ були уповноважені органи. Тому завдання перше – створити виконавчі апарати. Завдання друге й не менш важливе – сформувати бюджети ОТГ на 2018 рік.

    Наголошую: не звести всі бюджети сільських рад, а саме напрацювати документ для ОТГ. Переконаний, що має бути стратегія розвитку громади, презентована й обговорена публічно. Це допоможе в роботі, допоможе залучати кошти.

    Порада від керівника найвищої виконавчої гілки влади в області – визначитися з пріоритетами та напрацювати проекти. Мовляв, коли є база й виготовлена проектно-кошторисна документація, то значно простіше залучати кошти на розвиток інфраструктури, а передусім субвенції соцеконому.

    – Це насправді величезні гроші – депутатський соцеконом, – розповів Володимир Гунчик. – ДФРР у 2017-му – 115 мільйонів гривень, а соцеконом – 161 мільйон. І до кінця року надійде ще по п’ять мільйонів на кожного з депутатів. Але ініціатива, що саме робити, має йти від громади. Бо, на превеликий жаль, за ці гроші не збудовано в області жодного дитячого садка. Ми стали аналізувати, а 57% пропозицій не підкріплені ПКД. Дитячі майданчики в кожному селі – це добре, але не тоді, коли в школі дах тіче, потрібно ремонтувати дорогу чи ремонтувати клуб.

    Запевнив Володимир Петрович також і в тому, що облдержадміністрація готова виступати бенефіціаром, якщо ОТГ реалізовуватимуть міжнародні проекти, тобто виконавча влада виступатиме гарантом.

    На завершення зійшлися на необхідності продовжити живе спілкування. Голова облдержадміністрації порадив головам ОТГ активно долучатися до процесів, зокрема ставати учасниками нарад щодо соціально-економічного розвитку регіону. Окрім того, повідомив, що має намір найближчим чином особисто у рамках робочих поїздок побувати в кожній ОТГ. Мовляв, воліє на власні очі побачити, чим вона живе й, що головне, якої допомоги потребує.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

    Переглядів 3920
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua