19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Голова райдержадміністрації взяла участь у Дні депутата
    Субота, 13 травня 2017 09:52

    Голова райдержадміністрації взяла участь у Дні депутата

    У ході проведення Дня депутата районні обранці відвідали районний будинок культури, центральну районну бібліотеку, терцентр та Устилузьку дитячу школу мистецтв - музей-садибу Ігоря Стравінського.

    Варто нагадати, що зараз активно триває процес децентралізації - об'єднання сільських рад у громади, тому розгляд даного питання став неабияк на часі. Завдяки цьому присутні змогли обговорити подальшу долю майна,що перебуває у спільній власності територіальної громади району,в першу чергу це стосується РБК та ЦРБ.

    Провідний спеціаліст відділу культури та туризму райдержадміністрації Галина Руденчук ознайомила з роботою та проблемами районного будинку культури. Зокрема, вона наголосила, що при будинку культури функціонує 12 клубних формувань (в яких задіяно 169 чол.), з них 3 колективи для дітей (учасників – 44 чол.). 5  колективів районного будинку культури носять звання «народний»: хор культпрацівників району «Любисток», хор ветеранів війни та праці «Пам'ять», концертно-художня бригада, театр, ансамбль танцю «Дружба». Творчі колективи районного будинку культури беруть участь у фестивалях, в обласних оглядах-конкурсах, де здобувають призові місця.

    У 2016 році  та з початку 2017 року аматорські колективи районного будинку культури прийняли участь:

    - в міськрайонному фестивалі колядок та щедрівок «З Різдвом у серці»;

    - в міськрайонній благодійній акції по збору коштів для  бійців 14-ї механізованої бригади  «Наблизимо перемогу»;

    - у регіональному  фестивалі-конкурсі  хореографічного мистецтва «У ритмі танцю» присвяченого Дню захисту дітей у м .Нововолинську;

    - у хореографічному фестивалі-конкурсі «Вакації у Львові»;  

     - обласному фестивалі вокально-хорового мистецтва та виконавців розмовного жанру ветеранів війни і праці, національно-визвольних змагань, присвячений річницям Перемоги над нацизмом у Європі в с.Дубище Рожищенського району та с.Гірка Полонка Луцького району;

    - в обласному конкурсі читців «Мій любий краю», присвячений річницям від дня народження Л.Українки в с.Колодяжне Ковельського району.

    - у вечорі, присвяченому 185-й річниці від дня народження Івана Франка, який проходив у м. Луцьку;

    - відбулась творча поїздка у м.Волноваху з благодійною допомогою та концерто

    З метою виявлення творчого потенціалу жителів району, підтримки, розвитку народного аматорського мистецтва та покращення роботи сільських аматорських колективів був проведений районний огляд-конкурс сімейних родинних колективів «Наш роде хороший…», в якому прийняли участь 15 сімейних родинних колективів клубних закладів сіл Володимирівка, Зимне, Овадне, Поничів, Лудин, Льотниче, Ласків, Бубнів, Стенжаричі, Селець, Красностав, Микитичі, Коритниця, Хотячів, Березовичі.

    Протягом березня-червня 2016 року в закладах культури району проведено творчі звіти колективів аматорського мистецтва та окремих виконавців, присвячених 25-й річниці незалежності України в яких приймали участь обдаровані діти та молодь. 4 червня в районному будинку культури проведено творчий звіт міста та району: «Живу тобою, Україно».

    Творчі колективи районного будинку культури приймали участь у спільних міськрайонних заходах, присвячених державним та пам’ятним датам.

    Для дітей та молоді проведено дві дитячі казки, новорічний дитячий ранок, «Андріївські вечорниці», театралізовану виставу «Святий дух різдвяних свят».

    Народні традиції, творчість, ремесла, свята та обряди - це той благородний матеріал, що укріплює націю. Дякуючи їм, з покоління в покоління не переривається духовна єдність з нашими пращурами. Саме в них відбивається вся історія народу, національна неповторність Українців, свята і будні, найкращі сподівання і найсвітліші надії. Щорічно у районі проходить унікальний фестиваль традиційної національної культури «Український коровай-сузір’я», який відроджує національні весільні традиції та обрядодійства. У святі беруть участь фольклорні колективи району та області, його окрасою є виставка робіт декоративно-прикладного мистецтва, вуличне театралізоване дійство, конкурси короваїв та снопів.

     З метою навчання кадрів та підвищення фахового рівня клубних працівників району були проведені семінари:

    - "Розвиток народнопісенної творчості» для керівників колективів вокального жанру на базі РБК";

     - семінар за участі клубних працівників та керівників колективів театрального жанру «Театр – мистецтво слова», на якому обговорювали основні проблеми та тенденції театрального жанру. Під час заходу також були представлені уривок з драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня», уривок п’єси Олександра Корнійчука «В степах України», «Розмова» Лесі Українки, театралізована мініатюра для концертно-художнього колективу української версії голлівудського фільму «Сутінки» та етюди у виконанні учасників народного аматорського театру РБК (керівник Олена Шарко). На допомогу керівникам аматорських театральних колективів сільських клубних установ району були розроблені методичні матеріали.

    Постійно надається методична та практична допомога у підготовці та проведенні масових заходів, концертних програм. На допомогу керівникам аматорських  дитячих колективів вокального жанру розробляються  рекомендації по методиці вивчення творів. Для клубних працівників -  рекомендації по проведенню тематичних масових заходів, професійних та календарних свят, відродження  та впровадження народних звичаїв та обрядів.

    Але при цьому є ряд певних проблем, вирішення яких значно покращило б роботу РБК, серед них - оновлення стану матеріально-технічної бази, оснащення їх звуковою, світловою апаратурою, музичними інструментами, сценічними костюмами. 

    На сьогодні, відділом культури та туризму райдержадміністрації виготовлено проектно-кошторисну документацію на:

    - реконструкцію даху районного будинку культури на суму 2819, 095 тис. грн. та подано проект до державного фонду регіонального розвитку;

    - капітальний ремонт санітарних вузлів районного будинку культури в сумі 648, 692 тис. грн. та заміна вікон та дверей в сумі 929,221 тис. грн. та подано проекти до обласного фонду регіонального розвитку. 

    А також подано пропозиції до Плану заходів на 2018-2020 роки з реалізації Стратегії розвитку Волинської області та підготовлено картку: «Модернізація технічного оснащення районного будинку культури» по якому планується написання проекту.

    Висвітлила  Галина Руденчук у своїй доповіді і ряд рекомендацій щодо функціонування закладів культури в умовах децентралізації. Зокрема, оптимальною могла б бути модель, коли ЦБС залишається та функціонує в районі. При цьому необхідно врахувати, що ЦБС перебуває у спільній комунальній власності усіх територіальних громад і ОТГ району та буде утримуватись з районного бюджету. Також потрібно вирішити питання утримання бібліотечних закладів на умовах спільного фінансування з бюджетів району та ОТГ. Трансфертами відповідно до ст. 93 Бюджетного кодексу України ОТГ частково компенсують утримання районної бібліотеки у частині надання послуг бібліотекам ОТГ. ЦБС виконує методичну та інші функції (обробка фондів, каталогізування тощо) для бібліотек ОТГ.

    Для клубних закладів можна застосувати аналогічну модель на зразок ЦБС -  залишити районний будинок культури в районному бюджеті на умовах співфінансування, надавши йому повноваження виконання методичної роботи та проведення заходів та святкувань. 

     Цю пропозицію підтримали районні обранці і запевнили, що прикладуть максимум зусиль аби зберегти районний будинок культури та центральну районну бібліотеку, як осередок єднання об'єднаних територіальниї громад.

    Після цього присутні переглянули концертну програму, яку їм подарували аматорські колективи районного будинку культури та ознайомилися з матеріально-технічною базою РБК.

    Далі учасники заходу ознайомилися з роботою районної централізованої бібліотечної системи та центральної районної бібліотеки.

    Директор ЦРБ Людмила Сулік розповіла про матеріально-технічну базу бібліотеки. Звернула увагу на те, у 2016 році було придбано для ЦРБ – принтер, мультимедійну дошку, проектор,  аудиторні столи та металеву вітрину. А бібліотеки-філії поповнилися обігрівачами, килимовим покриттям та книжковими вітринами. У 2017 році проведено поточний внутрішній ремонт приміщення ЦРБ за рахунок коштів місцевого бюджету. 

    Бібліотеки системи, за словами Людмили Федорівни,  протягом 2016 року обслужили  13064 користувачі. Книжкові фонди бібліотек району поповнились на 2799 примірників книг  на суму  38295 грн. Позитивним є те, що з місцевого бюджету для поповнення бібліотек РЦБС новими книгами було виділено 55779 грн. За ці кошти придбано 1233 примірники книг та розподілені між бібліотеками системи. Виділено з районного бюджету і кошти для передплати періодичних видань.

    Після відвідин бібліотеки депутати вкотре наголосили, що таку книгозбірню потрібно зберегти. Саме у період таких новоутворень, де передаються усі повноваження  місцевим громадам, варто закріпити ті об'єкти, які не дадуть їм виокремитися, відсторонитися, а виконуватимуть об'єднуючу функцію.

    Переглядів 2520
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua