Версія для друку
Вівторок, 31 січня 2017 09:08

Створення професійних центрів – наступний крок реформування професійно-технічної освіти

Разом із цим, Міністерством освіти і науки України задекларовано, що оптимальною наповнюваністю закладу, що дає можливість утримувати повноцінний штат викладачів, є не менше 410 учнів. Сьогодні на Волині 10 закладів має меншу кількість. Тож передбачено створити як мінімум один потужний багатопрофільний центр ПТО у кожному регіоні.

Також за словами Людмили Володимирівни, на ринку праці на одну вакансію, де шукають людину з вищою освітою, припадає п’ять-сім робочих місць, які не потребують вищої освіти. Це означає, що ресурси держави використовуються нераціонально. Адже на підготовку студента витрачається в середньому 29 тис. грн на рік, а на учня ПТНЗ – 16 тис. грн.

Окрім цього, «на плечі» місцевих бюджетів лягла підготовка фахівців, на замовлення держави і в такій кількості, яку не потребує місцевий ринок праці.

– Тому МОН планує за згодою місцевих органів самоврядування передати ПТНЗ з державної у обласну комунальну власність, запровадити три види замовлення: державне з гостродефіцитних спеціальностей, регіональне та галузеве, відповідно фінансування здійснювати з різних бюджетів, як це уже запроваджено у 2017 році, – відзначила начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації.

Щодо прийнятих у цьому напрямку кроків, то варто зазначити, що розпорядженням голови від 22.06.2016 р. № 288 створено Регіональну раду професійно-технічної освіти у Волинській області. Так на виконання розпорядження продовжують створюватися в ПТНЗ фахові ради, до складу яких входять представники роботодавців, органів влади, навчальних закладів та громадських організацій. Завданням є створення нової системи управління та розвиток соціального партнерства.

Відтак, вже з 2017 року передбачено фінансування ПТО з різних джерел: коштів Державного бюджету (на здобуття учнями професійно-технічних навчальних закладів повної загальної середньої освіти, професійної освіти за професіями, спеціальностями загальнодержавного значення (токар, верстатник широкого профілю, верстатник деревообробних верстатів, живописець), коштів обласного та м. Луцька бюджетів (для здобуття професійної підготовки за професіями, спеціальностями з урахуванням потреб у кадрах на регіональному ринку праці), в грудні 2016 року Луцьким центром ПТО (в рамках державної програми створення навчально-практичних центрів з гостродефіцитних професій на ринку праці України) закуплене обладнання на суму 330 тис. грн. з професій закрійник, кравець, швачка.

Продовжують роботу з визначення плану упорядкування мережі ПТНЗ до 2019 року. В першу чергу, в цьому році до 01.09.2017 планують об’єднати Ковельський професійний ліцей та ПТУ № 5 м. Ковеля. Проведені зустрічі з трудовими колективами, прораховуються можливі ризики.

– На підставі пропозицій навчальних закладів, а також вперше на підставі досліджень ринку праці в рамках Європейського проекту «Покращення системи підготовки кадрів для потреб економіки Волинського субрегіону» та обласного центру зайнятості завершуємо формування пропозицій до регіонального замовлення підготовки робітничих кадрів на 2017 рік. Це призведе до збільшення кількості випускників, працевлаштованих за набутою професією, їх адаптації на робочих місцях, – зазначила Людмила Плахотна.

Саме на підставі регіонального замовлення, за словами Людмили Володимирівни, розпочнеться оптимізація закладів профтехоствіти.

На думку голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, наступним кроком у реформуванні повинно бути створення професійних центрів. Адже 64 % учнів професійно-технічних закладів –отримують саме повну середню освіту.

– Завдання номер один – реформа повинна бути підкріплена конкретними діями. У 2017 році в області повинно бути 2-3 професійні центри, із залученням бізнесу та відповідних програм, – наголосив Володимир Гунчик.

 Відділ інформаційної політики облдержадміністрації

Переглядів 2750