19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Законодавчі зміни у 2017-му не вплинуть на доходи місцевих бюджетів
    Четвер, 12 січня 2017 08:50

    Законодавчі зміни у 2017-му не вплинуть на доходи місцевих бюджетів

    Зокрема, говорячи про виконання бюджету, начальник головного управління ДФС в області Світлана Савчук відзначила, що у 2016 році на території області до бюджетів усіх рівнів зібрано майже 4,5 млрд грн платежів, які адмініструються органами ДФС. Рівень бюджетних надходжень 2015 року перевищено на 43,6 %,  або на 1,4 млрд грн. У тому числі великими платниками сплачено 208,7 млн грн податку на прибуток до Державного бюджету та 23,2 млн грн до обласного бюджету.

    Загальний фонд Державного бюджету склав більше, як 2 млрд грн. Це дозволило забезпечити виконання доведеного для області індикативного показника на рівні 111,1 %, з перевиконанням на 203,5 млн грн. Загалом, збір платежів до загального фонду Держбюджету перевищив минулорічний рівень майже на 579 млн грн, або на 39,5 %.

    Таким чином в дохід місцевих бюджетів з урахування надходжень від великих платників надійшло більше ніж 2,4 млрд грн платежів, і це майже у півтора рази, або на 779 млн грн перевищує  рівень 2015 року.

    Окрім цього, Світлана Савчук поінформувала про спільну роботу фіскальної служби з органами місцевої влади і самоврядування. За її словами, в результаті такої співпраці вдалося досягнути приросту надходження в частині адміністрування плати за землю, в частині відпрацювання резервів із податку на доходи фізичних осіб та у напрямку залучення до оподаткування самозайнятих осіб.

    Також начальник головного управління ДФС в області відзначила ефективну роботу усіх зацікавлених органів під час сезону заготівлі лісових ресурсів. Як результат: бюджет отримав 13,3 млн грн від такої діяльності – найвищий результат за увесь час контролю за процесом заготівлі грибів та ягід.

    – У порівнянні з сезоном 2015 року доходи бюджету від заготівлі лісових ресурсів зросли на 6,7 мільйона гривень, або більш як в 2 рази, – зазначила Світлана Савчук.

    Своєю чергою, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик також відзначив, що саме злагоджена робота органів місцевого самоврядування та фіскальної служби дозволила досягти таких результатів з наповнення бюджету.

    – Ми з вами зробили перший крок і «підняли» майже 600 мільйонів додатково в загальний фонд Державного бюджету, в тому числі майже 14 млн грн поступило в місцеві бюджети, і майже 110 млн грн поступило в місцеві бюджети від оподаткування земельних відносин. Хочу відмітити нормальну співпрацю фіскальної служби з органами місцевого самоврядування під час впорядкування земельних відносин і цих, так званих, операцій «гриби-ягоди». Тому я прошу фіскальну службу активно продовжити працювати, починаючи з січня місяця, по доведенню у відповідність земельних договорів. Залишилося майже 400 договорів, які потребують змін і доповнень. Це наші з вами гроші, які підуть у місцеві бюджети, – наголосив Володимир Гунчик.

    Щодо принципів наповнення бюджету у 2017 році, то Світлана Павлівна закцентувала увагу на змінах до податкового та бюджетного законодавства України, які внесені із прийняттям Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік». Цьогоріч, всього прийнято 4 таких закони: Закон України №1791 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», Закон України №1795 «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо підтримки літакобудівної галузі», Закон України №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», Закони України №1789 та №1794 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

    Щодо забезпечення дотримання гарантій в оплаті праці та сплати до бюджету ПДФО, то за її словами, на перший план повинні вийти заходи контролю за дотриманням умов оплати праці, що пов’язано із підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 грн. Відповідно зростає актуальність роботи профільних комісій при райдержадміністраціях/міськвиконкомах із несумлінними податковими агентами. Крім того, підвищення мінімального рівня оплати праці має стати реальним джерелом додаткових надходжень до бюджетів усіх рівнів та  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    Щодо адміністрування плати за землю, то у 2017 році встановлений мінімальний розмір орендної плати не нижче розміру земельного податку для відповідної категорії земель на відповідній території. У попередній редакціях Податкового кодексу діяла норма щодо мінімального розміру орендної плати не нижче 3% нормативної оцінки землі.

    – Враховуючи лише те, що у 2016 році 373 платники самостійно (без внесення змін до договорів) подали звітність та нарахували орендну плату у розмірі 3% нормативної грошової оцінки землі із сумою додаткових надходжень 1,9 мільйона гривень, то у 2017 році місцеві бюджети уже недоотримають цих коштів, – відзначила Світлана Савчук.

    За її словами, для недопущення втрат бюджету та реалізації цієї законодавчої норми вона має знайти своє відображення у відповідних рішеннях органів місцевого самоврядування, адже земельний податок відноситься до місцевих податків і зборів, справляння яких регулюються рішеннями сільських, селищних, міських рад та об’єднаних територіальних громад.

    – Тому зараз ми маємо можливість внести зміни і по-новому працювати вже 2017 році для того, щоб забезпечити невиконання якихось інших платежів, перекриваючи їх, наприклад, податком на нерухоме майно, – пояснила начальник головного управління ДФС в області.

    Відтак, голова облдержадміністрації звернувся до керівників фіскальної служби та департаменту фінансів із проханням підготувати пояснюючу записку для усіх органів місцевого самоврядування аби роз’яснити усі прийняті зміни.

    – Я прошу фіскальну службу спільно з департаментом фінансів та організаційним управлінням підготувати для всіх органів місцевого самоврядування роз’яснення в частині особливостей оподаткування земельних відносин. Ця пояснююча записка повинна бути розіслана усім органам місцевого самоврядуваня для того, щоб ні один сільський голова не сказав, що він не знає, – наголосив Володимир Гунчик.

    Окрім цього, прозвучало доручення у разі необхідності провести семінари, додаткові роз’яснення, в тому числі через місцеві фіскальні служби, аби не втратити надходження до місцевих бюджетів у зв’язку зі змінами ставок оподаткування. Варто додати, що відповідні роз’яснення стосуватимуться і інших змін, зокрема щодо адміністрування інших податків та зборів та стосовно акцизного податку із роздрібного продажу.

    Зокрема, як пояснила Світлана Савчук, щодо сплати єдиного податку сільськогосподарськими товаровиробниками – платниками четвертої групи, то для цієї категорії платників передбачене збільшення ставки податку на 15%.  Проте, це не вплине суттєво на збільшення доходів місцевих бюджетів. Адже Законом України «Про Державний бюджет на  2017 рік» передбачено, що 14 % єдиного податку, що сплачується платниками цього податку, зараховується до спеціального фонду Державного бюджету.

    Стосовно акцизного податку із роздрібного продажу, то у 2017 році вилучена із Податкового кодексу норма щодо сплати податку із роздрібного продажу пального. Питома вага в надходженнях даного податку коштів сплачених від реалізації пального у 2015 році становила 57 % а у 2016 – більше 60 %. Останній раз сплата податку від роздрібного продажу пального відбудеться у січні цього року по деклараціях за грудень 2016 року.

    – В той же час з метою компенсації втрат надходжень акцизного податку у 2017 році згідно змін до Бюджетного кодексу України передбачено, що 13,44 % акцизного податку із виробленого та ввезеного в Україну пального (але не менше, ніж обсяги нарахувань у 2016 році) зараховуватиметься до місцевих бюджетів, – поінформувала Світлана Савчук.

    За її словами, порядок зарахування буде визначений Кабінетом Міністрів України, але враховуючи те, що виробники (імпортери) пального та платники роздрібного акцизу є різними суб’єктами господарювання, то, на її думку фахівців фіскальної служби, такий порядок можливо реалізувати лише через механізм трансфертів (дотацій або субвенцій).

    Крім того, необхідно врахувати, що Кабінету Міністрів України доручено протягом І кварталу внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо скасування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів із одночасним підняттям ставок акцизного податку на виробництво. А це ще понад 20 % надходжень акцизного податку.

    – Тобто всі ці нововведення впливають на зменшення надходжень по місцях, до місцевих бюджетів, тому треба зараз врахувати всі моменти і забезпечити внесення змін в місцеві бюджети для того, щоб «перекрити» ці всі податки іншими можливими на даній території, – відзначила начальник головного управління ДФС в області.

    Тож на завершення наради голова облдержадміністрації дав відповідні доручення, аби ці процеси врахували органи місцевого самоврядування під час підготовки змін до бюджетів.

    – Зараз система змінилася. Держава переносить тягар цієї відповідальності на виробників. Це означає, що в кожній сільській, селищній раді, в кожному органі місцевого самоврядування під час підготовки зміни до бюджетів повинні бути проаналізовані зміни в законодавстві для того, щоб не допустити зменшення надходжень до місцевих бюджетів. Адже з однієї сторони держава впорядковує деякі питання, а з іншої стимулює нас дивитися на місцеві збори податків, які ще не були використані місцевими бюджетами. І наше завдання, усіх, хто має відношення до впорядкування питань, пов’язаних з податками максимально допомогти органам місцевого самоврядування, – зазначив Володимир Петрович.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 2837
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua