19 квітня 2024 ОФІЦІЙНИЙ ВЕБ-САЙТ
Відомості про район
Діяльність райдержадміністрації
Прес-центр
Район сьогодні
  • Розпорядчі документи
  • Регуляторна політика
    Публічна інформація
    Інформація з установ району
    Оголошення
    Програми та стратегії району
    Виконання програм та стратегій
  • Децентралізація влади
  • Самоорганізація населення
  • Вивчення громадської думки
  • Очищення влади
  • Електронне звернення
  • Вакансії державної служби
  • Інвестиційний довідник
  • Запобігання проявам корупції
  • Внутрішній аудит
  • АРХІВ НОВИН

    « Квітень 2024 »
    Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
    1 2 3 4 5 6 7
    8 9 10 11 12 13 14
    15 16 17 18 19 20 21
    22 23 24 25 26 27 28
    29 30          
    Головна>Новини>Голова облдержадміністрації – про підсумки 2016-го та плани на 2017-й
    Середа, 28 грудня 2016 07:26

    Голова облдержадміністрації – про підсумки 2016-го та плани на 2017-й

    – Звичайно, 2016 рік для області був досить непростим. Але разом із тим, вважаю, що він був більш-менш успішним. Я б не сказав:  зовсім успішним. Бо деякі програмні засади, які були задекларовані, не повністю вдалося зреалізувати. Напевно, на Волині, як і в будь-якій області, є відповідні проблеми, які потрібно вирішувати у наступному 2017 році. Але поряд із тим можу відмітити,  що нам вдалося зреалізувати головні стратегічні завдання на наступний рік. Перш за все – це стабільна ситуація в області. Ми дуже активно попрацювали щодо використання бюджетних коштів, маємо непогані підсумки в питаннях, пов’язаних із реформуванням освіти, медицини. Проводиться реформа структур місцевого самоврядування в частині об’єднаних територіальних громад. Дуже важливим є те, що в 2016 році активно продовжує працювати процес децентралізації. Саме цей процес став головним фактором об’єднання всіх консолідованих сил починаючи від маленьких сільських селищних рад і закінчивши обласною радою. Бюджети є непоганими. Для нас це дуже важливо, бо це – головна складова для вирішення всіх соціальних питань.

    – Бюджетна тема – нині на устах. Воно й не дивно, позаяк за підсумками бюджетної  ночі парламентарі дали життя головному фінансовому документу держави. Справа – за місцевими депутатами. Чого очікувати волинянам: встигнемо до завершення року затвердити обласний бюджет чи ні? Якими будуть Ваші прогнози?

    – Перш за все,  чекаємо публікації Державного бюджету. Тому що  прийнято дуже багато поправок із голосу, багато змін і після розгляду на бюджетному комітеті, а тому над бюджетом потрібно ще активно попрацювати. Ми очікуємо все-таки повну бюджетну сесію, на якій буде прийнято не просто бюджет за захищеними статтями, а бюджет розвитку загалом. А для цього потрібно отримати результати щодо перехідних залишків бюджету на 2017 рік. Ігор Петрович Палиця (голова Волинської обласної ради, – ред.) звернувся до адміністрації з проханням перенести сесію обласної ради на січень місяць 2017-го. Я цю пропозицію підтримав і  офіційно направив лист в обласну раду, що головна сесія, планова сесія має відбутися в кінці січня. Думаю, що це буде цілком бюджетна сесія, присвячена розгляду і прийняттю бюджету в цілому, а не так як в минулому році, коли ми приймали рішення спочатку по захищених статтях,  а потім окремо, десь в кінці лютого, розглядали питання бюджету розвитку. Не вбачаю ніяких проблем в  тому, що це буде в кінці січня. Тому що департамент фінансів спланував вже роботу на січень місяць. Ми бачимо, яким чином будуть профінансовані основні статті по бюджету і  всі програмні засади, які передбачені на січень місяць, вони будуть виконанні і забезпечені.

    – Тобто, життя за однією дванадцятою в усіх його негативних проявах не варто очікувати?

    – Я взагалі не бачу проблеми і це слово «одна дванадцята» я би почав відкидати. Ми дуже активно працювали в шістнадцятому році. Основні програмні засади, які були заплановані, завершені та виконані. Тому початок січня він завжди такий більш-менш пасивний: свята, не має такого насичення інтенсивності життя, не має такої інтенсивності роботи громад, тому цілком достатньо коштів, які у нас будуть на початок руку, щоби підійти до головної події – це прийняття бюджету в цілому.

    – Традиційно саме облдержадміністрація формує бюджет, викладаючи власні пропозиції щодо розподілу та використання коштів. Ви неодноразово наголошували, що бюджет 2017-го буде ще більше соціально орієнтованим. Яким чином це вдасться зреалізувати?

    – Ще раз хочу це підтвердити, що це дійсно буде бюджет, який зорієнтований на  вирішення соціальних проблем.  Цього потребує ситуація, яка є в області. Продовжується війна на сході,  є дуже багато статей і напрямків роботи, де потрібно особливу увагу звернути на соціальні гарантії. І на це орієнтований і Державний бюджет України. Якщо уважно подивитися ті програмні засади, які були в бюджетних декларація, зміни і  поправки, які вносилися вже під час сесії Верховної Ради, – це свідчення того, що бюджет соціально-орієнтований.

    Хоча частково ми бачимо й перший серйозні паростки, перші кроки по бюджету розвитку. Підняття мінімальної заробітної плати, часткове збільшення витрат на заробітну плату вчителів і медиків, питання пов’язані зі збільшенням обсягу субсидії і залучення більшої  верстви громадян для такої субсидіарної підтримки, питання пов’язані з субвенціями, які йдуть на освіту і медицину, соціальні гарантії. Все це свідчення, що уряд реально підійшов до соціальної складової. Ми не можемо в області сьогодні зайняти іншу позицію, тому що в багатьох випадках загальний консолідований бюджет області залежить від того, наскільки йде державна підтримка з Державного бюджету. Тому ще раз підтверджую, це буде в першу чергу соціальний бюджет.

    – Кошти – це, безумовно, можливості. Зокрема, й щодо реалізації інфраструктурних проектів. У 2017-му продовжать тенденцію добудови закладів освіти, культури, медицини в районах чи все ж звернуть увагу й на обласну комунальну власність?

    – Я тільки що в розмові з вами підтвердив,  що важливою складовою, другою складовою нашого бюджету 2017 року буде бюджет розвитку. Ми бачимо зростання обсягів коштів, які йдуть з усіх видів бюджетів на розвиток, і тому соціальна складова повинна на кінець року вирівнятися з складовою розвитку. Ми повинні мати паритет частини коштів, які йдуть на бюджет розвитку, з паритетом соціальної складової. В першу чергу, звичайно, будемо працювати за тими програмами, які  започатковані у 2016-му, 2015 роках. Звісно, об’єкти незавершеного будівництва будуть добудовувати.

    Дуже важливо, щоб ми звернули увагу на об’єкти обласної комунальної власності. Це проблема обговорюється вже протягом 2016 року весь період часу. Думаю, що ми вперше дуже серйозно підійдемо до вирішення глобальних питань щодо таких об’єктів, як онкодиспансер, тубдиспансер, обласна психіатрична лікарня, школи-інтернати. Нам дуже важливо добудувати обласний перинатальний центр. Але ні в якому разі це не вплине на тенденцію завершення об’єктів незавершеного будівництва в районах. Постараємося знайти паритет між обласним бюджетом, Державним бюджетом у частині фонду регіонального розвитку, соцеконому і місцевими бюджетами. Консолідуючи кошти з усіх джерел для того,  щоби говорити і про об’єкти комунальної власності і про соціально-економічні об’єкти в розрізі територіальних громад.

    – Упродовж останнього місяця ви неодноразово декларували, що з-поміж пріоритетів 2017-го чи не першим буде екологія. Чи існує на рівні області стратегія порятунку волинських природних багатств? Та якими будуть перші кроки виконавчої влади?

    – Сьогодні в пріоритетах обласної державної адміністрації і,  я думаю, що ці пріоритети будуть підтримані і на сесії обласної ради, – розгляд нагальних питань області,  які потребують термінового втручання. В першу чергу – це питання екологічних проектів.  Тому поряд із загальною складовою бюджету розвитку виділяємо окремо екологічну тематику і на неї будемо звертати особливу увагу.

    Під час останньої зустрічі в Кабінеті Міністрів мав розмову з міністром екології паном Семераком. І ми домовились, що в максимально короткі терміни, протягом грудня-січня, представимо в Кабінет Міністрів цілу низку проектів, пов’язаних із екологічними проблемами області. В першу чергу – район Шацьких озер, питання рекультивації земель, в тому числі й ті, які пошкоджені бурштиновою лихоманкою… Ті питання, які сьогодні потребують вирішення проблем, пов’язаних із забрудненням гирла річки Стир, питання, пов’язані з побутовими відходами, промисловими відходами. В загальному це все консолідовано в рамках програми «Екологія – 2020». Тому поряд із усіма іншими напрямками бюджету розвитку ми виводимо в пріоритети саме екологічні питання. Надіюсь, що ці пропозиції будуть підтримані депутатами всіх рівнів,  ми знайдемо розуміння і  підтримку в бюджетах. В тому числі місцевих бюджетах і бюджетах об’єднаних громад. І нам вдасться  започаткувати серйозні проекти, зокрема із залученням коштів міжнародних інвестицій в рамках «Україна-Польща-Білорусь», підтримки європейського банку реконструкції розвитку Світового Банку.

    – Одна з хороших ідей – сміттєпереробний завод у Ковелі. Наскільки реально втілити такий масштабний проект?

    – Достатньо вже обіцянок, які давалися в попередні періоди і не були зреалізовані. І сьогодні ми повинні значні кошти  витрачати на їх доведення або реалізацію. Тому питання сміттєпереробного підприємства або заводу, як ми його називаємо, це нагальна проблема області. І тут уже не до жартів, тому ще в 2016 році мною буде підписано розпорядження про створення робочої групи. Зараз завершується доопрацювання цього питання: буде визначено основні засади даного проекту, план дій, визначено відповідальних осіб і ми дуже інтенсивно приступаємо до початку запуску проекту в сімнадцятому році. Є розуміння приватних інвесторів, є розуміння сьогодні держави. Можемо зреалізувати через частину коштів фонду регіонального розвитку. Провели опрацювання питання по споріднених проектах, які реалізуються на теренах  Європи – це Польща, Німеччина. Не бачу ніяких проблем для того, щоби проект запустити, але потрібна консолідація зусиль органів місцевого самоврядування. Тому що сам по собі сміттєпереробний завод – це тільки один із об’єкт інфраструктури, яку необхідно створити. Повинні бути створені пункти збору сміття, повинна бути відпрацьована система взаємодії між органами місцевого самоврядування і адміністрації сміттєпереробного підприємства, повинно бути відпрацьовано питання державних гарантій тощо. Вважаю, що на 2017-2018 роки це буде один із самих крупних проектів, який ініціює місцева влада, який, надіюся, отримає підтримку Кабінету Міністрів, державних структур, і на які нам вдасться залучити кошти наземних інвесторів.

    – Частково ви розповіли про ідеї та проекти, які маєте намір втілювати в життя наступного року. Але якщо говорити загалом, які сподівання керівник виконавчої гілки влади в області покладає на рік прийдешній?

    – Звичайно, я надіюся на повну консолідацію зусиль усіх структур влади. Від органів місцевого самоврядування до депутатів різних рівнів, депутатів обласної ради, представників державних структур влади, які знаходяться на території області і, звичайно, виконавчої влади. Без такої консолідації розуміння і підтримки спільних дій, розхитування ситуації або деяких непорозумінь, нам буде тяжко вирішити всі проекти в комплексі. Другим важливим аспектом – це є постійна робота пов’язана з внесенням змін до підзаконних актів, законів, робота з Кабінетом Міністрів, депутатами Верховної Ради для того, щоб мати постійну підтримку в законодавчому полі. І, звичайно, це міжнародне співробітництво, залучення коштів інвесторів. Це є дуже серйозною складовою. Прикладом цього є Світовий банк й реалізація його проекту, який внесе суттєвий вклад в розвиток медичної, соціальної інфраструктури на теренах області. Тому моє бачення ситуації наступного року – це співпраця, це об’єднання зусиль, це розуміння, що спільно громадою ми можемо ці завдання вирішити. Хотів би, щоб ми також із розумінням віднеслися до намірів політиків, тому що будуть продовжуватись вибори до місцевих об’єднаних територіальних громад і цей процес має бути якраз завершеним в 2017 році. І нам дуже важливо, щоб наміри політиків співпадали з бажанням громад. Щоби політична складова не переборола складову розвитку, складову соціальну, складову загальних намірів територіальної громади Волинської області. Якщо все об’єднати, то, я сказав би, це все однією фразою: «Разом і все вирішимо».

    – Що побажаєте волинянам в переддень свят?

    – Перш за все, я хочу побажати волинянам витримки і взаємної підтримки. Тому що країна продовжує залишатись у стані війни. Нам дуже важливо підтримувати один одного, нам сьогодні дуже важливо розуміти, що тільки об’єднана громада спільними зусиллями може зреалізувати ті плани, які пропонує обласна державна адміністрація, органи місцевого самоврядування, різні гілки влади. Хотів би побажати волинянам впевненості в тому, що ми це робимо правильно і перемога буде за нами. Ну, звичайно, міцного здоров’я, статків, добробуту, щастя і Божого благословення.

    – Володимире Петровичу, дякуємо за розмову. Сподіваємося, що всі ті проекти і всі ті наміри, про які Ви розповіли направду вдасться зреалізувати в 2017 році.

    Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

    Переглядів 2423
    Розробка: Відділ інформаційних технологій
    апарату Волинської облдержадміністрації
    Інформаційне наповнення:
    Володимир-Волинська районна державна адміністрація
    Усі права на матеріали, розміщені на цьому сайті, належать Володимир-Волинській райдержадміністрації.
    Адреса: 44700, м.Володимир-Волинський, вул. Небесної Сотні, 3, т.24467, E-mail: post@vvadm.gov.ua
    © 2014 vvadm.gov.ua